Se poate acorda diurna soferilor?

Codul muncii
 
 
Art. 43. Delegarea Delegarea reprezintă exercitarea temporară, din dispoziţia angajatorului, de către salariat, a unor lucrări sau sarcini corespunzătoare atribuţiilor de serviciu în afara locului său de muncă.
 
Art. 44. Durata delegarii (2) Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
Delegarea presupune astfel modificarea locului in care se desfasoara munca, celelalte elemente ale contractului de munca ramanand nemodificate.
 
Asadar, Codul muncii nu exclude explicit dreptul soferilor de a primi indemnizatia de delegare insa mentioneaza asa cum am aratat mai sus ca trebuie sa se produca o modificare temporara a locului muncii.
Insa in cazul soferilor contractul de munca prevede ca acestia nu isi desfasoara activitatea numai la sediul fix ci si pe teren, ca o exercitare obisnuita a activitatii curente.
 
Astfel, pentru aceasta categorie de angajati se poate concluziona ca plecarea pe un anumit traseu nu este o delegare ci doar o desfasurare normal a activitatii lor, asa cum prevede CIM.
Prin urmare, nefiind respectate prevederile art. 43 din Codul muncii, acestia nu pot beneficia de diurna deductibila.
 
Angajatorii daca doresc pot insa sa le acorde soferilor anumite indemnizatii numai ca acestea vor fi considerate avantaj in natura si impozitate la fel ca si salariile (impozit si contributii sociale obligatorii).

Contacteaza-ne acum pentru o oferta gratuita!

linie
Email iconDespre noi

Finlex Consulting este o firma de contabilitate, evidenta contabila si servicii de consultanta pentru management si afaceri.

Ne adreseam in principal: Intreprinderilor mici si mijlocii (IMM-urilor); persoanelor fizice autorizate si intreprinderilor individuale.

Venim in sprijinul acestor nevoi ale dumneavoastra prin servicii profesionale de contabilitate la tarife competitive.

Avantajele colaborarii cu noi

AvantajeClientii nostrii sunt acoperiti de raspunderea contractuala

AvantajeCosturile serviciilor contabile pot fi cu pana la 70% mai mici ...

AvantajeVeti putea lua decizii corecte pe baza rapoartelor primite in timp real

Vezi lista completa cu avantajele si beneficiile