Impozitul pe dividende ar putea sa scada totusi de la 1 ianuarie 2016!
In data de 26 octombrie 2015, un nou proiect de ordonanta a fost publicat pe site-ul ANAF.
Iata prevederile pe scurt:
- Se propune încadrarea unităților de învățământ preuniversitar particulare în categoria persoanelor juridice române care nu datorează impozit pe profit, pentru veniturile obținute și utilizate potrivit reglementărilor legale în domeniul educației naționale.
- Se propune devansarea măsurii de reducere a cotei de impozitare de la 16% la 5%, aplicabilă distribuirilor de dividende între persoanele juridice române – respectiv incepand cu 1 ianuarie 2016.
- Cotele de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor:
a) 1 % pentru microîntreprinderile care au peste 2 salariați, inclusiv;
b) 2 % pentru microîntreprinderile care au un salariat;
c) 3 %, pentru microîntreprinderile care nu au salariați.
- Se propune majorarea plafonului de încadrare în acest sistem de impunere de la 65.000 euro la 100.000 euro.
- Se propune ca în situația veniturilor din salarii şi asimilate salariilor obținute în afara funcției de bază, impozitul lunar să fie determinat prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinate ca diferenţă între venitul brut şi contribuţiile sociale obligatorii aferente unei luni, datorate potrivit legii în România sau în conformitate cu instrumentele juridice internaţionale la care România este parte, precum şi, după caz, a contribuţiei individuale la bugetul de stat datorată potrivit legii, pe fiecare loc de realizare a acestora.
- Exceptarea de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate a persoanelor fizice care deţin o asigurare pentru boală şi maternitate pe teritoriul unui stat cu care România aplică un acord bilateral de securitate socială cu prevederi pentru asigurarea de boală – maternitate.
- Se propune devansarea măsurii de reducere a cotei de impozit pentru veniturile din dividende obținute de persoane nerezidente din România de la 16% la 5%, pentru anul 2016.
- Având în vedere importanța apei potabile în consumul populației, precum și însemnătatea apei pentru irigații în sustenabilitatea și dezvoltarea agriculturii din România, se propune reducerea cotei de TVA la 9% începând cu data de 1 ianuarie 2016 pentu livrarea apei potabile și a apei pentru irigații în agricultură.